Reparations- och ombyggnadsarbeten

Samtliga föreningens medlemmar och boende är delaktiga i att vårda och utveckla vår fastighet. I föreningens stadgar finns bestämmelser (bl.a. § 15) om bostadsrättshavarens rätt att ändra i lägenheten. Därutöver gäller följande regler för reparations- och ombyggnadsarbeten:

Anmälan / Tillstånd

Alla väsentliga reparations- eller ombyggnadsarbeten utöver t.ex. målning och tapesering ska anmälas skriftligt till styrelsen och godkännas innan arbetet påbörjas.

Följande blankett används vid anmälan: Ansökan ombyggnad.pdf

Hantverkare

Vid eventuell ombyggnad ska kompetenta hantverkare och företag med f-skattsedel användas och arbetet ska utföras fackmannamässigt enligt tillämpliga byggregler och normer. Bostadsrättshavaren svarar för att anlitade hantverkare följer föreningens ordningsregler och att de vet var avstängningskranarna för vatten m.m. finns i fastigheten.

Försäkringar

Samtliga anlitade hantverkare ska ha relevant bygg- och ansvarsförsäkring och lämna sedvanliga garantier på utfört arbete.

Vatten / Avlopp

Installerade disk- och tvättmaskiner samt kylskåp med vattenanslutning ska ha lätt åtkomliga ventiler som kan stängas av vid längre frånvaro.

Nyckelhantering

Bostadsrättshavaren ska tillse att de av hantverkarna utnyttjade dörrarna till fastigheten är låsta och samtliga utlånade huvudnycklar återlämnats vid arbetsdagens slut. Bostadsrättshavaren är ersättningsskyldig om huvudnyckl och/eller lås måste erättas eller bytas ut.

Avfallshantering

Vid ombyggnad ska bostadsrättshavaren tillse att allt avfall hanteras i särskild ordning och ska inte belasta föreningens normala avfallshantering. Byggavfall skall inte förvaras i eller i nära anslutning till fastigheten. I det fall container, byggsäckar (sk. BigBags), byggbod eller liknande behövs ansvarar bostadsrättshavaren för giltiga tillstånd, transporter och uppställningsplats. Byggsäckar och containrar får endast stå i ett begränsat antal och under en begränsad tid innan de avlägsnas.

Arbetstider

Vid ombyggnad ska störande arbete endast ske under vardagar 8:00-17:00. Medlemmarna ska i god tid underrättas om särskilt störande arbete eller avstängning av el, vatten eller fjärrvärmesystemet.

Skydd av föreningens ytor

Vid ombyggnad ska försiktighet iakktas och särskild vikt läggas vid att föreningens ytor och dörrar inte skadas. Föremål ska inte ställas upp mot väggar och hissen ska täckas. Tejp som tar med färg när den avlägsnas ska inte användas. Eventuella skador på fastigheten och gemensamma utrymmen regleras omgående med styrelsen. Om andra lägenheter drabbas av skador eller nedskräpning ska bostadsrättshavaren reglera dessa omgående med berörd medlem.

Städning

För det fall att ombyggnaden försorsakar damm och annat skräp i trappuppgången och entrén ska bostadsrättshavaren tillse att det städas och ev. våttorkas efter varje arbetsdag. Vid behov kan även gården och trottoaren utanför fastigheten behöva sopas. Om nedsmutsning av fastighet, gård eller gata inte åtgärdas kommer föreningen att ombesörja detta på bostadsrättshavarens bekostnad.

Inspektioner / Kontroller etc.

Bostadsrättshavaren utser kvalitetsansvarig kontaktperson för arbetena. Under en ombyggnad som kräver styrelsens tillstånd kan föreningen utse en egen kvalitetsansvarig och utföra löpande besiktningar beroende på omfattning. En slutbesiktning kan genomföras när bostadsrättshavaren anmält att arbetena är avslutade. Vid behov ska en skriftlig dokumentation över ombyggnader och nya installationer i lägenheten överlämnas till styrelsen. Kostnader för kvalitetsansvarig och besiktningar svarar bostadsrättshavaren för.