Brandinformation
Här hittar du viktig brandinformation som är bra att läsa igenom med jämna mellanrum.
Förebyggande åtgärder:
1. Undvik brand i hemmet
Spisar och levande ljus ska aldrig lämnas obevakade eller ställas i närheten av brännbara föremål. Tekniska apparater ska ha tillräcklig luftcirkulation och trasiga kontakter bytas ut.
2. Minska risken för brandspridning
Det är viktigt att minimera risk för uppkomst av brand och minska eventuell spridning. Väl fungerande brandvarnare i hemmet räddar liv. Kontrollera regelbundet att era brandvarnare fungerar och vid behov byt batteri. Alla bör också ha en handbrandsläckare och en brandfilt i sin lägenhet.
Fyra st. 6 kg pulverbrandsläckare finns tillgängliga i fastigheten:
- 2 st. i stora trapphuset (1 st. mellan plan 4 och 5 samt 1 st. vid utgången mot gården).
- 1 st. utanför tvättstugan i källargången.
- 1 st. i undercentralen i cykelgången.
3. Ha möjligheter till trygg utrymning - håll trapphus och nödutgångar fria
Vid en eventuell brand behöver det finnas utrymningsvägar och därför ska trappuppgångar, gemensamma utrymmen, nödutgångar och korridorer hållas fria. Skrymmande eller brännbara föremål såsom barnvagnar, möbler, kartonger och tidningar får inte förvaras i trapphus eller andra gemensamma utrymmen.
Det ska du göra om det börjar brinna:
Rädda först dem som är i livsfara – men utsätt dig inte för risker. Ta dig ut så snabbt du kan. Kom ihåg att den giftiga röken alltid stiger uppåt. Ta dig ner under röken – nere vid golvet är det lättare att se och andas. Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus. Om du kommer till en stängd dörr – öppna den inte utan att först ta reda på om det brinner på andra sidan. Känner du på dörren upptill och den är varm brinner det förmodligen på andra sidan. Stäng alla dörrar bakom dig. Stängda dörrar hindrar branden från att sprida sig snabbt och gör att räddningstjänsten vinner tid. Gå till återsamlingsplatsen (vändplan utanför Värtavägen 4).
Varna alla dem som hotas av branden så att de också kan sätta sig i säkerhet.
Larma räddningstjänsten genom att ringa 112. Möt upp räddningstjänsten när de kommer.
Släck branden om du bedömer att du klarar det. Använd en brandsläckare och rikta mot glöden – inte på lågorna.
Ovanstående ordning är en rekommendation. Det är den aktuella situationen som avgör i vilken ordning du verkligen ska agera.